25.11.2014

Etuterassin venähdys

Käpälämäelle on tulossa terassit molemmille puolille taloa. Etupihan terassi on kaksi 2,5 metriä syvä ja koko talon levyinen, ja keskivaiheille terassin oven kohtaan tulee vielä muutaman metrin pidempi niemeke terassiryhmälle ja grillille sun muulle. Tiedossa siis rallilautahelvetti kesälle 2016 (salaisesti haaveilen lehtikuusihelvetistä). Takapihan terde onkin onneksi vähän maltillisempi.

Sarjassamme Enpä Olis Arvannut jatketaan sujuvasti terassiteemalla. Mun käsitys terassin tekemisestä on se, että valmiille nurtsille nakataan parit harkot tai betonilaatat ja simsalabim, niiden päälle voi nostaa terassin. Mutta eeeeeeeeeiii... Tämän mittakaavan terde vaatii kuopat, muotit, valut, raudat, pilarit ja routastyroxit. Jos vain tämän olisin tiennyt, niin oisin pyrkinyt pitämään terassin koon mininä maxin sijaan. Puhutaan täysmittaisesta työmaasta, eikä pienestä terdepuuhastelusta.

Kun kaivinkonemies Matts oli tontilla viimeksi, kaivettiin talon etu- ja takapuolelle montut terassien anturavaluja varten. Kun allekirjoittanut toimi Mattsin apumiehenä mittanauhan kanssa, ei todennäköisyys ole onnistumisen puolella. Kaivuupäivän positiiviset muistot haihtuivatkin nopeasti viikonloppuna, kun tuli aika asetella muotit korkoon ja hulauttaa betonit paikoilleen.Jos piirrustuksiin on merkitty terassin syvyydeksi 2 metriä, ei luulisi olevan hankala ymmärtää, että se anturamonttu pitää kaivaa sen kahden metrin sisään. Jotenkin tää oli kuitenkin liian vaativa homma hahmottaa ja lopputuloksena oli kuopan alkaminen paikoin jopa 2,5 metriä ulkoseinästä. Kuten kuvasta näkyy, yritettiin tilannetta korjata kaivamalla lätkättyä ja semijäistä maata syvemmäksi taloon päin, mutta lopulta anturat saivat istahtaa 240 sentin päähän seinästä.

Terassista tulee nyt siis ihan järjettömän kokoinen.


Valuihin käytettiin kuivabetonia, jota upposi keskimäärin kolme säkkiä muottia kohden. Käsipelillä vispattiin siis aurinkoisena sunnuntaina nelisenkymmentä säkillistä betonia. Märkään betoniin pökättiin tartuntaraudat anturoiden päälle valettaville pilareille, ja lopuksi valut suojattiin pakkaselta styroxein.

Siellä ne nyt pönöttää. Käpälämäen megaterassin anturat. Success!

Ei kommentteja :