21.12.2015

Fiilikset, kun 30% talon lattioista on mikrosementissä

Tilanpuutteen ja tällä viikolla saapuneiden kalustetoimitusten vuoksi lattiantekojärjestystä mietittiin pitkään ja hartaasti, lopulta päätyen siihen lopputulokseen, että pikkumakkarit ja vessa vedetään ensimmäisenä kokonaan valmiiksi. Niiden valmistuttua voidaan sitten kipata kaikki muualla talossa pyörivä ROINA niihin varastoon siksi aikaa, kun muita lattioita tehdään loppuun. Käyttämämme mikrosementti on SBL:n tavaraa sävyssä Plata. Sen lisäksi otettiin pienempi satsi Gris Claroa takan alaosaa ja kylppäriä varten, joka on Platasta astetta tummempi harmaa.

Sementit ovat meillä pyörineet varastossa alkusyksystä lähtien ja asennusajankohdan lähestyessä olen malttamattomana, ja hieman kauhullakin, odottanut urakan alkamista. Kestääkö selkä? Kestääkö polvet? Mites nää ranteet? 


Nyt kun sementtiä on huoneissa yhteensä 10 kerrosta voidaan todeta, että ranteet kesti, mutta siihen se sitten jäi. Kovinta hittiä otti ehkä nämä mun pikkuiset, hennot silkkikädet, joita urakan aikana teippailtiin ja sidottiin ja sitten taas teippailtiin vähän lisää. Mut tulipa tehtyä. 

Mutta, asiaan!


Ensin primeroin pohjat Vetonitin MD16:lla, koska SBL:n suosittelemaa primeria ei jostain syystä oltu meidän tarjoukseen laskettu, eikä siis myöskään toimitettu (tämä luonnollisesti huomattiin samana päivänä kun lattiaa oli tarkoitus alkaa tekemään :D). SBL suosittelee ohjeissaan käyttämään mikrosementin alla tasoitteena heidän myymäänsä gruesoa, mut ei me sit sitä kun me vedettiin tää plaano joka oli tietty halvempi. Gruesoa otettiin kuitenkin kylppäriin (koska tärkeä) ja takkaan. Takkaan sitä vedinkin jo, ja oli hassua kamaa, semmosta vähän purkkamaista laastia. En kyllä ymmärrä miten mistään suihkun seinistä saan sillä tasaiset... Niin ja SBL suositteli myös lattioiden verkostusta, mut ei me sit sitäkään, koska vaiva. Kattellaan sit jos halkeilee, mut en mä jaksa uskoa et se sieltä mihinkään. Kuuluisia viimeisiä sanoja varmaan taas :D Koputtelenpa vähä puuta.

Asennus olikin sitten yllätävän helppoa. Odotin massan kuivuvan paljon nopeammin ja muuttuvan koppuraisiksi mölteiksi sankoon ja työvälineisiin, mutta työstöaika oli ystävällinen, ohjeissa luvattuna 20 minuuttia. Jauho sekoitetaan mukana tulleeseen Acrylcem-nesteeseen suhteessa 2 jauhoa ja 1 nestettä. Itse mittasin kertakäyttökahvimukilla ja tein kerralla kahden tai neljän jauhokupin verran massaa, joustaen suhteessa sen verran, että massasta tuli vähän hoikempaa ja sen sai levitettyä ohuempana kerroksena lattiaan. Sekoitin vispilällä matalilla kierroksilla mömmöt keskenään ja sitten raavin lattiapintaa myöden niin, että kerrospaksuudesta tuli ihan olematon. Toisen kerroksen jälkeen hioin koko lattian 240 paperilla, samoin kuin viimeisen kerroksen jälkeen.
Ensimmäisen kerroksen jälkeen lattia ei vielä oikein säväytä...
Mutta kyllä se siitä pikkuhiljaa lähti paranemaan.

Ohjeissa suositeltiin työstösuunnan vaihtamista kerrosten välillä, ja erittäin haasteelliseksi yksin tehtynä osoittautuikin varvisaumojen hukuttaminen. Ne kun näkyvät esim. tuossa edellisessä kuvassa vaaleampina raitoina. Siinä on edetty vuoristosta ulkoseinää kohti, ja selkeästi näkyy minkä kokoisia paloja on kerralla tehty. Koitin korjata tätä tykkihuoneessa etenemällä kerrallaan vain n. 30cm kaistaleita, ja ainakin mun mielestä tulos on paljon parempi. Luulen että keittiö-olohuone-tila on jo sen verran iso, että se meidän on pakko herra Peen kanssa vetää kahdestaan. Ihan jo näiden mun silkkitassujenkin vuoksi.

Näissä makkareiden lattioissa haastetta toi myös meidän aikaisemmin tekemä ja pikkuisen liian kauan ennen hiontaa kuivunut plaano, joka siis oli todella kukertavan mustanharmaa, ja jonka kontrastit jäivät paikoittain loistamaan nyt jo valmiista mikrosementtipinnasta läpi. Mutta nooooooh, saahan se eläväinen olla.


 Pinta neljän sementtikerroksen jälkeen on TÄYDELLINEN. Siis täy-del-li-nen. Kolmannen kerroksen jälkeen vedin lattianrajat sormella (edelleen pyrkimys listattomuuteen, sen suhteen kyllä kattellaan vielä...) niin, että rajasta tulisi mahdollisimman siisti. Tokihan sen joutuu vielä maalilla korjailemaan lakkauksen jälkeen, mutta ne on taas niiden aikojen murheita ne.
Odottelin viimeisen pinnan kuivumista seuraavaan päivään, ja tykkihuoneen kohdalla tämä kostautui verisesti, silloin kun ehti vierähtää lähes vuorokausi levityksestä. No, sitä sitten hiomakoneella hinkkasin menemään muutaman tunnin ja poltin ripakopallisen pyöreitä 240 ja 180 papereita, mutta tuli siitä lopulta ihan hyvä. Valmiin sementin pinta on käsittämättömän sileä, semmoinen silkkinen.Vessan lattian alkuperäinen plaano hiottiin nopeammalla aikataululla kuin makkareiden, ja siellä lattia oli siis valmiiksi jo tasaisen vaalean harmaa. Siellä mikrosementtikin onnistui parhaiten: maltillisen eläväinen eikä pintaan pyri ylimääräisiä raitoja plaanosta. Raksajumalille kiitos että olohuoneen ja keittiönkin pohja on vastaavan tasainen, siitä tulee varmasti aivan superhieno sitten kun sitä joskus pääsee tekemään.

Nyt viimeisten kerrosten vedosta huoneisiin on viikko. Ohjeissa kehotettiin lattian kuivattamista yhdeksän päivän ajan ennen lakkaamista, ja tässä kohtaahan me mennään ihan ohjeiden mukaan. Se tarkoittaa sitä, että ylihuomenna päästään keittiövaa'alla mittailemaan sekoitussuhteita ja sitten sutimaan. Pitää sitä ennen muuttua mohairlastaksi ja vaahtomuovisieneksi, sekä pestä (?!) lattiat. Tavaran mukana tulleissa ohjeissa ei pesusta puhuta, mutta SBL:n sivuilla katsomassani esittelyvideossa kehotettiin lattian ihan rennosti huuhtelemaan ennen lakkaamista. Pitää varmaan soittaa vielä myyjälle ja varmistaa tämä... Lakkaa tuleekin sitten viisi kerrosta jos oikein muistan, eli siinä menee koko aaton aatto. Maltan tuskin odottaa! Vähä jännää!!

Jos vanhat merkit paikkaansa pitävät niin joulut ja uudetvuodet ehtivät mennä ennenkuin ehdin jatkaa raksakertomusta, eli oikein ihanaa ja rentouttavaa, glöginhuuruista joulua lukijoille ja kanssaraksaajille <3

Ps. Meillä on jo keittiökin! IIIIIK!

6 kommenttia :

Unknown kirjoitti...

Mekin tehtiin sbl mikrosementtilattia. Mei laitettiin verkot "halkeamien päälle" eli muutamaan kohtaan. Näihin myös sitä pohjustetta. Muualle ei laitettu. Ihan vielä ei ole vuotta kulunut lattioiden teosta mutta mitään halkeamia ei ole tullut ja hyvin on lattiat kestäneet.
Kovan kulutuksen vuoksi laitettiin arkiteteiseen ja aulaan useampi lakkakerros joka tuntui aluksi liukkaalta mutta liukkaus hävisi melko pian..

Valoisaa joulua!

Mika kirjoitti...

Tulipa heino!

teabis kirjoitti...

Karolina; sun blogissa oonkin käynyt kyttäämässä mikrosementtikokemuksia. Meilläkin on keittiönurkalla yksi halkeama ja siihen tulee kyllä verkko. Samoin takan alaosan muuraussaumat verkotin ja vedin niihin sen grueson. Kamalaa tavaraa se kyllä oli, verkko lähti koko ajan lastan mukana rullamaan, ja niitä lasikuitukarvoja sojotteli siellä täällä. Lähti onneksi hionnalla pois. Ja mä luulen, että tässäkin vika oli kyllä tekijässä :D
Lakkasitteko te lattiat sienellä vai kuinka?

Kiitos Mika! Ei tässä itsekään voisi oikein tyytyväisempi olla :)

//Terhi kirjoitti...

Moikka

Kommentoit blogiini yhtä seinän väriä. Se taitaa olla Tikkurilan kartasta lähinnä Petrooli sävy. Löytyy värikartastoista.

teabis kirjoitti...

Terhi en kyllä tiedä onko. Se Petrooli (jonka kanssa täällä on väännetty enemmän kun tarpeeksi :D) on tosi sininen, semmonen syvänsininen. Niissä kuvissa se seinä oli enempi vihreä kuin sininen.
No, oli mitä oli, niin mulla ainakin loppuu maalattavat seinät kesken :D Khh:kin vedetty jo niin tummalla harmaalla kuin hyllystä vain löytyi, tietty vahingossa.

N/TillinTalo kirjoitti...

Lattiat näyttää tosi hyvälle :) meillä myös mikrosementtilattiaa, mutta muiden tekemänä kun alkuperäinen silikaatti-betonilattiamme ei onnistunut. Odotan mielenkiinnolla kuvia valmiista lattiasta :)