25.1.2016

Vielä kerran pojat: tuvan lattia

Voin vain kuvitella kuinka paljon vakkareita kiinnostaa enää lukea näitä mikrosementtijaaritteluja, mutta koska oman kokemuksen mukaan netissä ei liikaa tietoa ja käyttökokemuksia tästä tavarasta pyöri, niin mähän niitä sitten sinne tuotan minkä kerkeen. Eli tha-DAA! Tupa on lakattu ja siitä mä viisastunut olen.


Sinä epäröivä ihminen joka löysit tänne Googlen kautta kenties janoten tietoa lakkausvälineistä, niin olen sinulle nyt antava kullan arvoisen vinkin: älä missään tapauksessa käytä mohairlastaa. Käytä mohairtelaa. Voi itku mikä virhe olikaan vetää makkarien ja vessan lattiat mohairlastalla, joka jätti lakkaan veemäiset raidat ja epätasaisuuksia (no tämä tietenkin on tekijästä kiinni ja luulenkin et pihistelin lakan määrässä ja siksi jäi raitaa). Jos haluat olla varma onnistumisesta, niin valitse tela. Tuvan puolella telattu lakkapinta on täydellisen tasainen ja heti tuoreeltaan paljon himmeämpi pintainen. Tela oli myös helppo pökätä suoraan jatkovarteen ja säästin kovasti polvia ja aikaa. Lakkaa vedin viisi kerrosta.Lattia on käyttöönottovalmis 24 tuntia lakkauksesta.
Oltiin valmiista lattiasta ihan hurmioituneita molemmat ja tassuteltiin siellä sukkasillaan hyvät tovit ihastellen: "ei vitsi tästä tuli oikeesti TÄYDELLINEN!" :)
Tuoreeltaan lattia tuntuu tosi liukkaalta, ja villasukilla sai luisuteltua tosi hyviä matkoja pitkin olkkaria ihan olemattomilla vauhdeilla. Huhujen mukaan liukkaus kuitenkin katoaa käytössä, mikä olis enemmän kuin suotavaa. Ei kai nää lonkat tästä ainakaan vahvistu enää? Ja ihan kiva sitten yrittää suihkustakin pihalle kun sutii vaan siinä lattiakaivon päällä.... Muuten jalkatuntuma lattiaan on tosi hyvä. Lähes kimmoisalta tuntuva pinta on miellyttävä ja mukavan lämpimän tuntuinen. Odotin sen olevan kova ja kylmä, mutta ite asettaisin sen näillä kokemuksilla johonkin muovimaton ja lattialaatan välimaastoon. Jännityksellä jäädään seuraamaan että miten lattia tulee kestämään koiria, kun tuntuu että se naarmuuntuu vähän turhankin herkästi vaikka kuinka sitä varjelen raksalta...Lakan kuivuttua olikin aika taas suojata lattiat ja tällä kertaa tyhjentää olkkarin puolelle päämakkari ja vaatehuone. Viikonloppuna tupa näytti tältä, eli hävityksen kauhistukselta. Tarkkasilmäinen saattaa huomata taustalla häämöttävässä vessassa jo peilit ja kaikki. Ei voi olla totta! Eilen putkimies iski sinne pytynkin!Kuvassa juuri asennetun pytyn sijaan erittäin tyytyväinen raksamuija. Kyllähän sen ny arvas että näitä omakuvia alkaa tiputella kun saadaan peilit kiinni :D

Hyvää maanantaita tyypit!

11 kommenttia :

koti rinteessä kirjoitti...

Siitä tuli kyllä täydellinen!! Tosi upea!! Ja koska sama homma meillä pian edessä niin luen näitä postauksia todella mielelläni.

Tiedätkö löytyykö lakkaa mattapintaisena? Koetko lopputuloksen kovin kiiltävänä? Kuvasta vaikea arvioida tuota kiiltoa. Ja odotitteko lakkakerrosten kuivumista ennen uuden kerroksen levittämistä? Kuinka nopeasti yksi lakkakerros kestää kuivua?

teabis kirjoitti...

Kiitos! Niin tuli! Ja kiva tietää että avuksi ollaan :)

Kiiltoasteista oli SBL:llä muistaakseni kolme: kiiltävä, satiini, matta. Meillä käytössä on mattalakka. Kun lakkahommia aloittelin niin SBL:lle aiheesta soittelin ja sieltä sanoivat, että lattia saattaa aluksi hieman kiiltää, mutta tasoittuu mataksi ajan kanssa. En hoksannut kysyä kuinka pitkä aika on kyseessä, mutta ei ilmeisesti puhuta vuosista :D
Meillä lastalla lakatut makkarit jäivät heti alkuunsa paljon kiiltävämmiksi kuin telattu tupa, joka on mun mielestä nyt aika ihanteellinen, vaikka isoja ikkunoita vasten vielä hieman kiiltääkin. Kokonaisuutena lattia on siis selvästi enemmän matta- kuin kiiltäväpintainen. Pitää katsoa joku suuntaa-antava kuva ens postaukseen aiheesta, niin näet paremmin.

Tavaran mukana tulleen ohjeen mukaan lakan kuivumisaika ennen seuraavaa kerrosta on 40-60 minuuttia. Odotin kärsivällisesti aina sen tunnin ennenkuin aloin telaamaan seuraavaa, vaikka olisi varmaan ollut tarpeeksi kuiva jo tuohon 40 minuuttiin.

Hempu kirjoitti...

Voi vitsit mä tykkään tosta mikrosementinstä! meillä täällä väännetään siitä kovin, kun mies ei oikein tunnu innostuvan... Katsotaan joskos saisin taas tahtoni periksi ;)

Iita kirjoitti...

Harmi etten lukenut tätä blogia ennen kuin tein khhn lastalla, meni aika kamalan näköiseksi. Täytyy kokeilla kylppäri lastalla. Harmi kun tästä lakkauksesta ei kerrota vaan tuosta pelkästä mikrosementin laitosta joka onkin suht mukavaa, tosin kroppa on aika kovilla;) saakohan tuota lakkaa muokattua mikä meni vikaan...

Iita kirjoitti...

Siis tein lastalla ja täytyy kokeilla telalla, meni termit sekaidin:)

teabis kirjoitti...

Huomasin saman ongelman kun apua blogeista etsin. Nyt sitten kantapään kautta opittiin, harmi että löysit tänne liian myöhään.
Oon miettinyt tuota korjausjuttua kans. Otin tällä viikolla suojat pois makkareiden lastalattioista ja tuvan lattioihin verrattuna ne on KAMALAT. Jos mulla olis vielä lakkaa, niin kokeilisin ehdottomasti telata yhden kerroksen vielä päälle. Ei ehkä vie raitaisuutta, mutta kiilto voisi tasaantua.

Iita kirjoitti...

Ajattelin myös telata vielä yhden kerroksen ja kokeilla ehkä jonkun kaapin alta mitä tapahtuu jos lakkaa hioo.

teabis kirjoitti...

Mä luin ohjeista että hiominen samentais sitä pintaa. Jouduin kuitenkin hiomaan jostain syystä tosi karheiksi jääneitä mikrosementoituja kaivonkansia, enkä kyllä huomannut mitään samentumista. Toki alue on pieni kun vrt. koko lattia, eikä mahdollista sameutumista huomaa. Tai sit se koskee vain kiiltävämpää lakkaa. Ilmoittele kuinka korjausyritys onnistuu!

Anonyymi kirjoitti...

Hei, löysin tänne kun tutkin tätä mikrosementtivaihtoehtoa. Kiitos hyvistä vinkeistä ja pystytkö jo sanomaan käyttökokemusta koirien kynsien suhteen? Onko pintaan tullut naarmuja ? Arkkitehtimme kun oli sitä mieltä ettei lattiaa kannata laittaa esim eteiseen tai muualle missä liikutaan kengillä, koska pinta kolhiutuu helposti (oli omakohtaista kokemusta.)

teabis kirjoitti...

Heippa ja kiva jos on ollut apua :)
Koiran kynnet tappaa hitaasti mutta varmasti meidän lattioiden peilimäistä lakkapintaa. Siis ei löydy paikkaa missä ei olis jotain sutimisjälkiä, tuntuu että pienestäkin liukastumisesta on muistona syvät kynsien raapimat urat.
Mutta ei hätää! Joko mä oon edelleen vähä turhan välinpitämätön, tai sitten yksinkertaisesti oikeassa siinä asiassa, että lattiassa nuo naarmut eivät juuri näy jos niitä ei ala oikein erikseen katselemaan. Ja tietty jos valo osuu sopivassa kulmassa, niin on yhtä rallirataa koko olohuone.

Naarmuuntuu siis helposti.

Naarmuuntimisen sijaan multa suurin miinus mikrosementtilattialle tulee sen liukkaudesta koirataloudessa. Ihmisellä ei ole ongelmia pysyä pystyssä, mutta esimerkiksi vanhempi koirani joka nuoruuden vetreytensä oli jo menettänyt, ei ihan oikeasti meinannut pysyä jaloillaan lainkaan. Seistessä tassut lähtivät hiljalleen luistamaan johonkin suuntaan, ja voi itku jos vähänkin liian innokkaasti lähti liikeelle tai kiihdytti mutkaan, niin oli koko koira rähmällään. Ei kivaa. Nuorempi koira pysyy pystyssä, mutta liikkuu lattioilla todella varovasti.

Mattoja odotellessa.

Hiidenpesä kirjoitti...

Tuolta anonyymiltä vielä kiitokset vastauksesta ja luulen, että jätämme nyt itse noista käytännön koiramaisista syistä tämän mahtavan mikrosementin sitten vaikka seinämateriaaliksi (johonkinhan sitä on siis saatava) ja etsimme jonkun betonimaisen ison laatan tilalle.

Perustin tällä välin -hetkellisessä mielenhäiriössä- raksablogin http://hiidenpesa.blogspot.fi/ josta löytyy nyt nyt ajan kultaamia muisteloita projektin aloituksesta ja syksyn suunnitteluista. Mielellään jatkossa otetaan vastaan hyviä vinkkejä kokeneilta raksaajilta, vertaistukea ei ole koskaan liikaa.